Uppvärmning!
Ett mycket viktigt syfte med uppvärmning är att öka musklernas temperatur. Ju varmare muskeln är desto bättre fungerar den. Muskelkontraktion är en kemisk reaktion och dessa fungerar snabbare vid högre värme. Generellt kan man säga att en temperaturökning på 10 grader ger en fördubbling av reaktionshastigheten. Detta är och blir en väldigt viktigt faktor i de idrottsgrenar som kräver styrka och explosivitet så som ex. karate.
Den förhöja kropp- och muskelstemperaturen ökar även rörligheten (vigheten) vilket är viktigt ur både prestationssynvinkeln och för att förebygga skador. Man vet sedan länge att några minuters bastubadande ger ökad rörlighet i lederna och uppvärmning har samma effekt. Det gäller att hålla musklerna varma till dess matchen startar annars försvinner meningen med uppvärmningen.
Andra syften med uppvärmning
Våra muskler innehåller en energirik substans som heter fosfokreatin. Detta är en mycket begränsad resurs som snabbt bryts ner vid kortvarigt högintensivt arbete och återbildas under återhämtningen.
Det finns studier som påvisar att man efter högintensivt arbete kan få en förhöja nivå av fosfokreatinet, en så kallad överladdad fosfokreatindepå (phosphocreatine overshoot) vilket gör att du har en högre nivå av substansen i dina muskler än före det fysiska arbetet vilket i sig gör att du orkar mer. Återbildningen av substansen tar ca 5-6 minuter och är då man kan ha skapat en så kallad överladdad fosfokreatindepå och blir samtidigt den kritiska punkten innan ex matchstart. Det optimala är att man värmer upp kort men högintensivt ca 5-6 minuter före matchstart. Samtidigt gäller det att värma upp tillräckligt intensivt för att utlösa en tillräckligt stor nedgång av fosfokreatinet med den efterföljande ”overshooten”. (S31-33, Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom)
Ytterligare ett syfte med uppvärmning är att få igång de aeroba energigivande processerna. Våra kroppar har två sätt att framställa energi på – det aeroba (syreberoende) och den anaeroba (syreoberoende sättet.) De aeroba är mer trögstartade men än de anaeroba processerna. Om man inte fått igång de aeroba tvingas kroppen till anaeroba processer vilket då även leder till mer slaggprodukter så som ex mjölksyra. Så, har man inte fått igång de aeroba processerna kan man kallt räkna med att man drar på sig mjölksyra snabbt under en match och då kan det vara ”kört”.
Barn (ca 7-9 år) ska egentligen börja väldigt lugnt genom eventuellt ha fokus på kroppshållning i olika slags övningar. Efter några minuter kan man börja jogga.
Man ska försöka införa korta intensiva övningar med kort vila emellan.
Börja med bra hållning, gå runt i lokalen, korta steg, långa steg, gå på utsidan av foten, gå på insidan av foten, gå på hälen och gå med halvböjda ben. Börja sedan övrig uppvärmning.
Prepubertala barn bör ha en stigande intensitet och intervalliknande uppvärmning i ca 30 minuter. (Inkludera koordination, snabbhet, styrka & rörelseteknik i uppvärmningen)
Pubertala barn. (S34,35 Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom)