SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Stretcha framsida lår
Framsida av låret/höftböjare.
 
Denna övning kallar vi för "fjärilen".
 
Denna övning kallar vi för "grodan". Här mjukar vi upp ljumskarna.
 
Halvgrodan
Denna övning kallar vi för "halvgrodan". En fortsättning av "grodan" för att mjuka upp ljumskar men även baksidan och insida av låren. Denna övning gör det lättare att vi höga sparkar som ex. mawashi
 
Häcklöparen
Denna övning kallar vi för "häcklöparen". Här fortsätter vi att mjuka upp ljumskar, baksidan och insida av låren. Denna övning gör det lättare att vi höga sparkar som ex. mawashi geri. Här stretchar v


Spagat vänster
Denna övning kallar vi för "spagat". Här drar det i främre benets baksida lår och bakbenets framsida lår och höftböjare. Bra för höga sparkar rakt fram. Vi övar givetvis på båda benen och på bilden j


Split
Denna övning kallar vi för "split". Här drar det i insidan av ljumskar och lår. Bra bör höga sparkar från sidan som ex. mawashi geri och yoko geri. Här jobbar de på att behålla sitt splitläge.


Vighets-grader

VI har inom våran klubb skapat ett ENKELT graderingssystem för att underhålla stretchingen.


Som tränare försöker man hela tiden motivera våra ugdomar att stretcha kontinuerligt för att som slutmål få dem att lyckas gå ner i split eller spagat.


Moroten vi ger dem är att då den aktuella karatekan (eleven) kan gå ner i split får han en gradering i form av ett rött streck på bältet.

Om han även kan gå ner med höger ben i spagat graderas han med ett blått streck och ett grönt streck får han om han också kan gå ner i spagat med vänster ben.

Så allt som allt kan det bli tre extra streck på respektive bälte, se bilden där en orange bältes elev blivit "stretching"-graderad.


Ser man en karateka (någon som tränar karate) med ett sådant bälte vet man att han är mjuk som en katt..  ;)