SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Karatens historia i korthet.


Karate är ett mycket gammalt kamp- och själförsvarssystem vars historiska bakgrund kan spåras till Indien från 300-talet. Enligt legenden spreds läran till Kina på 500-talet genom en buddhist-munk ”Taishi Daruma” som blev tvungen att göra en farlig resa från Indien till Kina. När han kom fram undervisade han munkarna i en ny form av buddism ”zen” samt sin speciella försvarskonst.

Kropp och själ tränades med ihärdiga andnings och meditationsövningar, kinesisk skuggboxning och att slå med knutnävarna som indiska krigare. Det här programmet utvecklades mer och mer till ett system och kom att slutligen kallas för ”Kung Fu” som visade sig erbjuda ett bra självförsvar.

Efterhand som ”zen” spred sig över Kina lärdes ”Kung Fu” ut till betrodda efterföljare som svor på att aldrig avslöja dess metoder.

Kung Fu:s hemlighetsfulla utveckling dramatiserades under upproret mot utlänningar i Peking år 1900. Den bevakade konsulaten omringades av så många obeväpnade män med nävarna i Kung-Fu ställning att västerlänningarna kom att kalla resningen för ”Boxarupproret”.

 

Många kineser tog sig över havet till ön Okinawa och fortsatte sin kampkonst inom familjen.

Karate i sin nuvarande form började utvecklas då Japan år 1609 invaderade Okinawa och lade beslag på allt vad vapen hette. Utövarna tvingades nu att avslöja hur ”te” kunde användas som ett vapen. Senare kom krigskonsten att kallas den "kinesiska handen" och år 1921 skrevs för första gången ordet karate med japanska skrivtecken.

Därefter spreds karaten till Japans huvudöar. Med den traditionella hemlighetsfullheten iakttogs noga överallt så att minsta detalj om karate inte fanns ens i de mest omfattade uppslagsverk.

Karate härstammar alltså från Kung Fu:n och lärdes bara ut från far till son och männen förnekade till och med inför sina grannar att de hade några som helst kunskaper i karate. Först år 1916 demonstrerade mästaren på Okinawa, Gichin Funakoshi en del metoder för japanska sjöofficerare.

 

Mästare Funakoshi kan sägas vara den moderna karatens fader.

Senare lärde sig emellertid amerikanska soldater en del karatemetoder av karatekas i Japan, på ön Okinawa, i Korea och Indokina.

Efter 2:a världskriget gjorde några mästare avkall på sina regler och lärde ut sina kunskaper till före detta soldater. Då tyckte andra mästare att det var bättre att de själva började lära ut ”ren” karate till allmänheten, sedan dess har karaten spritt sig över hela världen.

 

Till Europa kom karaten så sent som i slutet av 50-talet och först till Sverige i mitten av 60-talet. Karate har också utvecklats till en tävlingssport. I Sverige har vi idag cuper, distriktsmästerskap, nationella mästerskap osv. Svensk karate var tidigare en sektion ansluten till Svenska Budoförbundet (SBF) men är nu ett eget förbund, Svenska Karateförbundet som i sin tur är ansluten till Svenska Riksidrottsförbundet (RF).

Internationellt är Sverige anslutet till European Karate Union (EKU) som i sin tur är anslutet i Federation Mondial De Karate (FMK).

 

Många av de stilarter som finns i Sverige håller egna RM (Riksmästerskap) samt att de internationellt håller egna EM (Europamästerskap) och VM (Världsmästerskap). Dessutom har de flesta större stilarterna också egna internationella organisationer som de är anslutna till.

HIROKAZU KANAZAWA, S.K.I.F Shotokan
Kanazawa föddes den 3 maj 1931 i Iwate Prefecture, Japan.
Han tränade judo under skoltiden, och erhöll 2:a dan svart bälte i denna kampsport. Kanazawa började träna karate under universitetstiden då han studerade på Takushoku University och tränade under dåvarande huvudinstruktör av Shotokan karate, Masatoshi Nakayama.
Kanazawa har också lärt dig grundaren av Shotokan, Gichin Funakoshi, och är en av de få levande karatekaen (utövare av karate ) som har gjort det.
Kanazawa erhöll det svarta bältet, 1:a dan i Shotokan karate på mindre än två år av hård träning och befordrades snart till 2:a dan tre år senare.
År 1956 utexaminerades han från universitetet och anslöt sig till JKA. Samma år blev han befordrad till 3:e dan. Kanazawa vann All Japan Karate Championships kumite (sparring) mästerskap 1957. Han vann enligt uppgift kumite-tävlingen med en bruten hand. Samma år, efter att ha genomgått JKAs utbildningsprogram blev Kanazawa en av de första att ta examen som JKA-instruktör. År 1958, vann Kanazawa katatiteln (mönster) och delade kumitetiteln med Takayuki Mikami. Mikami och Kanazawa hade varit klasskamrater och rumskamrater under en lång tid och eftersom de kände varandra väl, lanserade de ett minimalt antal attacker, huvudsakligen bara cirklande tills tiden var slut, alltså delade de den kumite titeln.
Motala Sportkarate

Motala Sportkarate, vad eller hur tränar man sportkarate?

Sportkarate är en ny ung form av karate. I Sverige finns ett tiotal klubbar som tränar sportkarate.

Vi har tagit fasta på olika slags tekniker som används i tävlingssystemet, med andra ord de mest funktionsanpassade teknikerna. Vi har anpassat synen på karaten till 2000-talet. Kampen utvecklas hela tiden och då har vi brutit oss ur de gamla traditionella stilsystemen där egentligen ingenting får förändras.

Våran stil erbjuder ett självförsvarssystem samt en hög utvecklad tävlingskarate. Utöver detta får du både kondition, smidighet och koordination under träningarna.

 

Hur startade sportkaraten i Sverige?  En av våra tidigare svenska världsmästare Karl Daggfeldt är en av initiativtagarna till att starta sportkarate med ett eget graderingssystem. Daggfeldt utvecklade och tog fram tekniker som passade för tävlingskaraten. Han var även med och skapade ett graderingssystem som byggde både på kihon (grundtekniker) och kumite (tävlingsframgångar i fighting). Sedan har de olika klubbarna som anammat Dagfeldts idé format sina egna tekniker efter tycke och smak. Man kan alltså gradera till svart bälte genom att kunna de tekniker som man bestämt ska ingå i stilen. Dessutom kan man graderas till svart bälte genom att vinna tävlingar. Det finns att poängsystem. För att få svart bälte så måste man ha vunnit de svenska mästerskapen för seniorer minst 2 ggr eller internationella tävlingar på samma nivå. Så det är inte lika lätt att "få" svart bälte i kumite. 

 

Våran klubb är med iSvenska Karateförbundet.

Klubben bildades 1996 av Sacha Petrovic-Düner som även utvecklat stilen.

Sacha har tränat karate sedan 1983 och tog över träningarna på en klubb i Motala från 1986-87, stilen han tränade då var Kyokushinkai..

Efter 2 år så startade Sacha, IF Motala Karate-Do och drev den fram till 1995 då tankarna kom på att göra en egen stil i Karl Daggfledts anda.

Sacha som varit en mycket framgångsrik tävlingsfighter med medaljer från tex. VM, EM och andra stora internationella mästerskap dessutom har han vunnit NM och SM ett flertal gånger. Sacha har även tävlat lite i Jujutsu och vunnit SM de gånger han ställt upp.

Sacha ville ha en ny form av karate och började titta på andra stilarter och tog det som verkade funktionsdugligt och började forma sin egen stil. I hans graderingssystem finns det inslag av tekniker från semikontakt karate och knock down karate.

Graderingar sker på två sätt inom vårt kampsystem.

 

KIHON:

  1. Det ena är då den traditionella vägen, då man genom att klara av de förutbestämda teknikerna enligt vårat graderingssystem.

Vårt system startar på 8 kyu, gult bälte och slutar på 2 Dan, efter 2:a Dan för man sedan graderingar genom föreningsarbete eller dyl.

För att gradera sig måste man gå igenom kihon: slag, sparkar, blockeringar, kast, förflyttningar, Renraku (kombinationer), samt Kumite (fighting).

Vårt system har tagit fasta på den moderna synen av kampsport/karate.

 

 

KUMITE:

  1. Den andra delen av graderingsförfarandet är genom tävlingsdelen. Vi poängsätter olika tävlingar, på så sätt får man ihop olika mycket poäng. Sedan man samlat på sig ett visst antal poäng kan man graderas till en högre nivå.

Exempel på poäng utdelning.

För ett SM-guld i seniorklassen, får man 1 poäng, för en internationell tävling med god standard, där du vinner får man 1 poäng, för en internationell tävling med mycket hög standard för man 3 poäng för guld, två poäng för silver samt ett poäng för brons. För ett NM-guld får man 2 poäng, 1 poäng för silver.

För att få 1:a Dan måste man ha samlat ihop 2 poäng, exempelvis genom att ha vunnit SM två gånger, för att få 2:a Dan måste man få ihop 5 poäng och för att få 3:e Dan måste man ha samlat ihop 10 poäng. För att få 6:e Dan, måste man förutom att inneha minst 37 poäng tagit medalj på EM eller VM. För att få 10:e Dan, måste man ha minst 40 poäng samt ha vunnit VM-guld.

Detta innebär att det inte är många som innehar 1:a Dan inom kumiten och det är inte många som kommer upp i de höga graderna.

 

 

 

Vi anser att båda vägarna ger de tränande olika möjligheter att kunna gradera sig, då alla har olika förutsättningar och givetvis olika intressen. Vissa av oss, vill träna den traditionella vägen, andra vill träna en mer sportanpassad kampstil.

Vår stil är långt ifrån färdig och står i ständig utveckling då vi försöker att ta till oss från andra stilar hela tiden, vi får på så sätt fler och fler kamparters tekniker inom vår egna stil.

Namnet *Shunsei-karate, betyder att man hela tiden fullständigar/utvecklar/kompletterar sin stil. Vi har alltså redan slag, sparkar, kast, blockeringar, vi börjar nu utveckla låsningar och markanpassad kamp inom stilen.

*Kompletterande-Karate.

 

 

Huvudinstruktör

 

Sacha Petrovic-Düner